Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zaterdag, juni 23, 2007

Plebs

De NMBS, what's not to like. Toen we gisteren met een vertraging van 20 minuten in Mechelen toekwamen, restte ons enkel de mogelijkheid om de volgende trein naar Leuven te nemen, die - de solden komen eraan - 15 minuten te laat kwam.

Leuk grapje: *nadat* we opgestapt waren, veranderde men de aankondigingsborden en bleken we op de trein naar Gent te zitten, terwijl die van Gent ineens naar Leuven ging. Zo zag men een stelletje murwe reizigers ineens een perron overspurten. De laatste dagen beeld ik me bij dat soort belevenisjes kelders in waarin een duivels gelach weergalmt.

In Leuven toegekomen stonden er 6 booskijkende agenten bij de uitgang, plus een overvalwagen. Op weg naar de fritjeswinkel passeerden we nog een bus met politie, overvalwagens, combi's met wapperende sirenes. Blijkt dat men het volledige stadscentrum ontruimd had want "de krakers" gingen betogen! Krapuul! Onwelriekends gespuis!

Volgens mij waren er wel 3 agenten per kraker - hetgeen handig is bij het kaarten.

Samen met suggestieve berichten in de stijl van "in Leuven werden vannacht weer twee wagens in brand gestoken, het is niet zeker dat er een verband is met de ontruiming van een krakerspand", vind ik dat behoorlijk provocatief. Mijn overdreven rechtvaardigheidsgevoel wordt er zelfs opstandig van. Angst gebruiken om het volk onder de knoet te houden, grrr.

Volgende keer stem ik op Amada.

[noot: natuurlijk *kan* het er iets mee te maken hebben, maar volgens mij is het gewoon krapuul dat het krakersverhaal misbruikt om dat soort misdaden uit te halen]


woensdag, juni 20, 2007

Tip van de dag

Wat je toch maar liever niet moet zeggen, zo tijdens een examen:

- "waarom ken je het niet ?"
- "ik heb moeite om mij te concentreren op saaie leerstof"

Onschuldiger:
- "waarom maak je het jezelf zo moeilijk?"
- "omdat ik dat het eenvoudigste vind"

Een collega, daarnet op de parking:
- "Hah, de sponzen ridder!"
- "huh?"
- "Ha ja, de studenten hé."

Anonimiteit, het is kostbaar goed.


Grieperig

Koorts, flanellen benen, opgeblazen sinussen.

Tot voor enkele jaren had ik dat altijd meteen na de examens (een soort decompressieziekte). Nu komt het er al in.

Leve de chemie!


maandag, juni 18, 2007

Examens

... ze vallen zwaar dit jaar. De tijd staat altijd stil tijdens de examens.

Het is een langlopende tendens dat studenten minder en minder in kostuum examen komen afleggen. Ikzelf draag geen kostuum bij het ondervragen, dus in principe mag ik er niks van zeggen. Maar een schoon pak vind ik toch wel een plus, zeker in de hogere jaren.

Vorige week nog - het was warm, ok - een student in korte broek. Het haar op de benen langzaam wiegend in de zomerwind. Dat vond ik erover.

Bij meisjesstudenten zal ik mij eeuwig blijven afvragen of zij nu echt af en toe proberen om hun vrouwelijke charmes mee te brengen naar het examen, of dat ze niet beseffen dat men bij een mondeling examen al eens dichter bij elkaar zit dan op een andere gelegenheid.

Ofwel ben ik naïef, ofwel zij.


maandag, juni 11, 2007

Mme Soleil zoekt job

U las de voorspelling: Samengevat: de verrassing van de avond is misschien dat SPA meer verliest dan gedacht, CD&V minder wint dan gedacht, Groen! net wat minder euforisch wordt en OpenVLD relatief gespaard wordt.

Twee zaken heb ik gemist, twee dingen geleerd.

Geleerd:
* als Mme Soleil moet je je bronnen beter raadplegen; ik dacht - los uit het hoofd - dat het VB rond 23% hing en daar ging blijven, dat blijkt nu 3% te hoog.
* je moet durven doorrekenen, als je voorspelt. Die 3% van het VB had me bij 6% voor LDD moeten brengen, en dat had ik vervolgens moeten durven vasthouden.

Gemist:
Het feit dat CD&V door de campagne niet in ademnood ging geraken, heeft mij verbaasd.
Het succes van LDD die zelfs groter is dan de groenen! De voortekenen waren er, nochtans, achteraf bekeken. Jammer, het groene gedachtengoed verdient beter.

Verbaasd:
De manier waarop nogal wat bloggers - verstandige mensen, nochtans - Leterme afschilderen als een rechtse populist. Het eendimensionale schrikbeeld dat ze ervan ingelepeld kregen, de Slangen-communicatiestrategie, heeft wat dat betreft gewerkt. Maar vooral op de eigen achterban. Laat het een les wezen.

En aan iedereen die te hard weent of lacht: na elke verkiezing schuilt een volgende verkiezing, waarop alle clichés weer van toepassing zullen zijn. Wie daar niet tegen kan, moet er niet aan beginnen.


zondag, juni 10, 2007

Voorlopige peilingen

Altijd leuk, zo statistisch betekenisloos.

En toch altijd weer twijfelen: zou die Dedecker dan toch...?


Genant

U las het hier al eerder: onze hond is xenofoob. Hij heeft schrik van zwarte, afrikaanse mensen. Hoofddoeken doen hem niks, oosterlingen, mensen uit het noorden van Afrika, geen probleem. Maar op een zwarte begint hij te blaffen.

Dat is dicht bij het genantste wat een mens kan meemaken.

Sinds enkele weken gaan we daar aktief tegenin. Telkens als we een zwarte medemens op ons zien afkomen, graaien we in een zak met koekjes en leiden onze racist af met vrolijk gejodel. Honden zijn, net als mensen, zoogdieren en dus makkelijk te conditionneren.

En ja hoor, vorige week deed hij het een eerste keer: in de verte kwam de zwarte overbuur aanwandelen en nog voor ik hem gezien had, bespringt ons beest mij juichend om een koekje te vragen!

Daarom is dat verhaal van die bedrijfsleider uit Halle die een zwarte werknemer weigert omdat zijn hond zwarten bijt, een beetje (heel erg veel) dikke vette onzin. Zoek een trainer.


zaterdag, juni 09, 2007

De man met de hamer

De laatste twee avonden verliepen volgens hetzelfde scenario: rond negenen zet ik mijn in de zetel om onze kleinste in slaap te zitten. Hij is op iets aan het broeden.
Vervolgens werd ik wakker, rond een uur of één-half twee.

Nochtans wou ik u het onvolprezen SR-stemadvies niet onthouden. Het gaat uit van twee eenvoudige basisregels:
(1) Talk is cheap.
Geloof geen stemtesten, kieswijzers, politieke kompassen. Partijen stellen hun positie in dat soort polls in door éérst na te denken over welke doelgroep ze beogen en dan na te kijken/denken wat die doelgroep zou kiezen. Het grote aantal mensen dat via deze verkiezingstools bij Spirit terechtkomt is intussen legendarisch. Spirit is nl. een beetje alles: links, liberaal, groen, vlaams...
Stem op mensen, eerder dan op hun partij.

(2) Stem op wie je stemt.
Wie op de SP.A stemt, stemt op de PS en dus op de CD&V en daardoor op NVA en logischerwijze daarmee op de VLD en dus onvermijdelijk op de Groene zetels die het gat in de coalitie zouden vullen.
Onzin. Stem niet op een partij omdat de peilingen verlies voorspellen. Of omdat ze gaan winnen. Gebruik geen onrechstreekse redeneringen voor je stem, je kan nadien toch niet weten wat ermee gebeurt.

En dan nu de volgende coalitie. Het grootste deel van de kiezers in Vlaanderen stemt rechts-liberaal. Daarom zou een Rooms-blauwe regering niet ongewenst zijn (al ben ik er niet echt fan van). Maar het Tsjeven-pesten van de paarse en vooral paars-groene regering zit nog véél dieper bij de CD&V dan de meeste waarnemers beseffen. Lastig. Daarom is PS-SPA-CD&V-CDH waarschijnlijker. Maar die zouden wel eens niet aan voldoende stemmen kunnen geraken, en dan is maar de vraag of Groen! (in ruil voor de Kyoto-minister) zal willen inspringen. In het andere geval zitten we weer met paars-groen, en dat zou wel eens de verrassing van de dag kunnen zijn?


vrijdag, juni 08, 2007

Hidden camera

Normaal gezien niet automatisch mijn ding, maar ad remme dialoogjes als

- "Oh no, I have children that are your age."
- "Do they grease up your b**bs?"

doen het wel voor mij.


woensdag, juni 06, 2007

Dienstmededeling


Boodschap aan het internet:

Gonzo is mijn absoluut favoriete personnage uit de Muppet Show.

Iemand met zoveel liefde voor kippen, one has to like him.


Verkiezingsuitslag

Madamme Soleil aan de slag.

Volgende zondag gaat u kiezen, en omdat sommigen onder u moeten studeren, geven we hier alvast de uitslag.

Groen!
De groenen komen terug, maar ze zullen wat last hebben van hun goede peilingen. Daardoor eindigen ze op 7.5%.

SP.A
De SP.A gaat veel serieuzere klappen krijgen dan ze beseffen. Voor een deel omdat ze afwezig waren in de campagne (het duel Verhofstadt-Leterme, weet u wel), voor een ander deel omdat groen een procent of 3 terugneemt en dan nog de migrantenstemmen die Patrick Janssens vorig jaar nog recupereerde. Ik gok op 19%.

OpenVLD
Wie het onderwijs heeft, heeft de toekomst. In ons onderwijs is langzaam maar zeker de katholieke poot aan het verdwijnen, terwijl de overtuiging in de vrije markt overal aanwezig is. Elk jaar evolueren we een beetje meer in Angelsaktische richting, waarin de VLD zich het beste voelt. Daarom zullen ze veel minder verliezen dan ze denken. Ik durf zelfs te gokken op 19%. Waarna ze zich zondag gaan bedrinken.

CD&V
Om de redenen hierboven gaat CD&V minder stemmen terugnemen. Het wordt 28%. Genoeg om blij te zijn, maar het blijft moeilijk.

Vlaams Belang
Het Belang verliest een reeks stemmen aan de VLD, van blauwe kiezers die schrik hebben voor en te grote liberale afstraffing. 23,5%

Lijst Dedecker & andere
LDD haalt meer dan verwacht, maar de kiesdrempel is (nog) te hoog. Misschien in een enkele provincie? Wiskundig gesproken moeten ze op 3% eindigen (om de som 100 te krijgen).


Samengevat: de verrassing van de avond is misschien dat SPA meer verliest dan gedacht, CD&V minder wint dan gedacht, Groen! net wat minder euforisch wordt en OpenVLD relatief gespaard wordt.

Benieuwd hoeveel kilometer ik ernaast zal zitten.


Flater van de dag

Voor wie het niet merkt aan het weer: de examens zijn weer daar.

Een anonieme docent probeert student op zijn gemak te stellen en vraagt:
- "Hoe is het nog bij jullie thuis?"
(hij kent de ouders niet persoonlijk, maar had er na de 2de zit van de bissende student een gesprekje over; de ouders hebben een winkel waarin heel veel geholpen moet worden, en dat is niet goed voor de studie)

student: "Mijn vader heeft zijn winkel verkocht en is nu voor een ander beroep aan het studeren. Enfin, hij is ondertussen al twee keer gebuisd, maar toch."

docent: "Hah, dat schept dus een band!"

(anonieme docent bedoelde: het *studeren* schept een band)

Dedju toch.


dinsdag, juni 05, 2007

Neo-spruitjes

Vandaag is het tijd voor een stokpaardje: taalverduidelijking.

Mensen hebben namelijk de onhebbelijke gewoonte om politieke standpunten in te delen in progressieve en conservatieve meningen. Vreemd.

Politiek gesproken betekent
* conservatief: we willen het goede bewaren
* progressief: we willen het slechte veranderen (verbeteren)

Het heeft dus niet zo veel met rood-groen-blauw of oranje te maken. Toch associëren we vlot: progressief-breeddenkend-links-groen en conservatief-bekrompen-rechts.

De reden hiervoor is eenvoudig. Herinner u dat wie in zijn leven welvaart en macht opgebouwd heeft, automatisch verrechtst: hij/zij zou immers niet graag op een afdwingbare manier deze welvaart afstaan. Om de zelfde reden zal hij/zij zich conservatief opstellen: wie aan de macht is, wil die graag behouden. Rechts, rijk, machtig en conservatief overlappen zo vaak, dat we ze als synoniem zijn beginnen beschouwen.

In de vorige eeuw waren de Christendemocraten bijna permanent aan de macht en ze deelden deze met de rijkere klasse: daarom zien we ze vandaag nog als conservatief. Ten onrechte, want met name de Christelijke arbeidersbeweging heeft nogal wat krachten die ijveren voor een andere, betere wereld. Voor de arbeiders. Die het minder goed hadden. En dus progressief zijn.

Een ander typisch voorbeeld vind ik de SP.A vandaag. Het lettertje "A" in hun naam staat voor "anders". Progressief dus. Maar in de praktijk zijn ze al bijna 20 jaar aan de macht en ze vertonen al heel wat conservatieve trekjes. Dat is heel natuurlijk, maar met dat lettertje proberen ze de taal te bezweren.

Het negatieve beeld dat we hebben over conservatievelingen komt (alweer!) voort uit de jaren '60. De maatschappij was toen dermate veranderd, dat de structuren die het tot dan toe voor het zeggen hadden niet meer konden volgen. Een enthousiaste, progressieve jeugdige beweging heeft toen het establishment overgenomen. Ze konden dat enkel doen via een doorgedreven analyse van de toenmalige toestand: die was slecht. En conservatief, want stabiel. Dat deze tafelspringers daarna 50 jaar lang aan de macht zijn gebleven, illustreert hoe relatief die pro-con tegenstelling is. Zo werd conservatief een scheldwoord.

De (Open)VLD illustreerde dat subtiel door zichzelf plots als progressief te afficheren. Zo konden ze de indruk wekken dat ze tegelijk rechts én linksachtig zijn; de CD&V kon dan verbaal in het conservatieve hoekje geduwd worden.

In Amerika (en dus binnen enkele jaren bij ons) is er intussen een beweging ontstaan van mensen die zichzelf zien als goede conservatieven. De Neo-cons. "Neo" doet het namelijk altijd goed als je een begrip wilt oppoetsen. Neo-spruitjes... lekker! Neo-statistiek... tof! Door de oorlog in Irak weten we inmiddels wel beter.

Dus: de historische context maakt de Christendemocraten conservatief. Het is hun straf, omdat ze zo lang aan de macht waren. Maar de Groenen, die de natuur willen behouden, kunnen toch nooit progressief zijn?

Wel, ook dat is (volgens mij) een historisch toeval. Het probleem met een groene ideologie is namelijk dat die niet alle facetten van de maatschappij bestrijkt. Het gaat voornamelijk over economie, milieu en ontwikkeling. Dus moesten de groenen op zoek gaan naar mensen die hun gedachtengoed op een consistente manier konden aanvullen tot een omvattend programma. In Duitsland werd dat programma aangevuld door eerder rechtse, conservatieve denkers. In Vlaanderen zijn er een aantal links, eerder progressieve, denkers op de kar gesprongen. Vandaar.

Laten we afspreken dat we vanaf vandaag nooit meer de termpjes progressief/conservatief gebruiken. Kijk naar mij, ik ben politiek van de innovatieve strekking.

Morgen: de verkiezingsuitslag!


maandag, juni 04, 2007

God en de groenen

Niet gehinderd door enige academische kennis van zaken, gaan we verder.
Want waar zitten de Christendemocraten en de groenen in dat verhaal? Zijn die nu links of rechts? En is die opdeling links-rechts niet wat simplitisch?

Wel, voor zowel links als rechts is de kernvraag: wie is de eindverantwoordelijke van mijn welzijn. Blauw zegt: ikzelf. Rood zegt: de gemeenschap.

Mijn stelling is, en dat kan je ze eigenlijk rustig aanwrijven, dat beide egocentrische visies zijn. In beide stel ik mijn eigen welzijn centraal; wie er voor mij zorgt. Let wel: egocentrisch is nog iets anders dan egoïstisch, en het hoeft bovendien niet automatisch laakbaar te zijn. Een oud-vlaamsch spreekwoord zegt dat als iedereen voor zijn eigen deur veegt, de hele straat schoon is. Maar je ziet het bv. zeer duidelijk bij vakbonden, die telkens de situaties van hun eigen achterban verdedigen, en niet van de anderen/werklozen/... Dat is logisch, maar daarom niet terecht.

Anderen zullen liever zeggen dat het humanistische visies zijn, ipv egocentrische. Ze stellen de mens centraal en niet een God, het leefmilieu of een specifiek probleem. Voor mij geen bezwaar.

[] Beeld je in dat er een God bestaat die voor ons zorgt, die voor mijn welzijn instaat.
Dan moet ik niet meer bezorgd zijn om mezelf! Dan is de discussie tussen links en rechts niet meer relevant en heb ik tijd om voor andere dingen zorg te dragen, bijvoorbeeld de gemeenschap. Of ik kan proberen aan een wereld te bouwen die de Christelijke/Joodse/Islamitische... waarden reflecteert.
Want meestal vormen godsdiensten dan de inspiratiebron voor het waardensysteem dat de politiek probeert in de wereld te implementeren.

Vaak zijn dat werelden waar gelijkheid, noch vrijheid persé prioriteiten zijn en die daardoor weinig sympathie opwekken bij liberalen en socialisten, maar soit.

Er moet gezegd worden dat deze invalshoek zelden absoluut is: in België is men vertrokken van een Katholieke partij (=de macht van de kerk), overgaand in een Christelijke Volkspartij tot aan een Christendemocratische. De absolute God is langzaam verdwenen uit de ideologie, de waarden zijn gebleven.

[] Sinds het einde van de vorige eeuw stellen de ecologisten (groenen) dat het kortzichtig is om de mens centraal te zetten. We zouden beter zorg dragen voor onze leefomgeving, dan voor onszelf (zij het door solidariteit, eigen initiatief of gemeenschapszin). Zonder een gezond milieu is de vraag naar welvaart/welzijn zinloos. Groenen kunnen zowel links als rechts zijn, ze vinden enkel dat het ecologisch erfgoed primeert op het individuele welzijn. Zo zal elke groene je vertellen dat het niet de vraag is of we welvaart zullen moeten opofferen in ruil voor een beter milieu; de vraag is enkel hoeveel.

[] Er bestaan nog meer partijen, die meestal in tijdelijk verband rond een bepaald thema worden opgericht. Zij hebben niet de pretentie om een programma te vertegenwoordigen dat over alle maatschappelijke onderwerpen gaat. Ze plaatsen enkel hun eigen topic op nummer 1, omdat ze weten dat het de enige manier is om dat onderwerp op de ladder van al de verzamelde prioriteiten enkele trapjes hoger te krijgen. Zie ook: De partij voor de dieren, de partij van de cafébazen, ROSSEM, ... het verbaast me dat er nog geen partij rond de nachtvluchten bestaat.

Uw moeder belt:
Hoezo, rechtse Groenen? Zijn de groenen niet altijd links en zijn de CD&Vers geen populistische rechtse r(a)kkers? En bestaan er geen linkse liberalen? En de socialisten, die stemmen tegenwoordig toch op het extreem rechtse Vlaams Blok?
Neen. Dat is een misverstand dat in de jaren '60 ontstaan is en de wangedrochten "progressief" en "conservatief" gebaard heeft. Voer voor een aparte post.


zondag, juni 03, 2007

Kiezing

Jeuj! Volgende week verkiezingen, en dat is altijd een beetje een feest. Verkiezingen zijn interessant, dus leuk. In het besef dat het de helft van de lezers hier gillend zal wegjagen, ga ik toch proberen om een hele week te posten rond dat thema.

Niet dat ik u van gedacht wil doen veranderen. We houden ons bij de Sponzen Ridder zoals steeds van de simpele. Vandaar: politiek voor dummies.

De Sponzen Ridder doceert.

Laten we beginnen met het verschil tussen links en rechts.

De meest eenvoudige manier om het verschil uit te leggen is aldus:
* rechts gelooft dat iedereen, elk individu, voor zichzelf kan zorgen;
* links stelt dat er mensen bestaan die dat niet kunnen.

Eenvoudig maar fundamenteel: zijn we voor onszelf verantwoordelijk, of is de gemeenschap verantwoordelijk voor mij?

Er zijn uiteraard nuances die het onderscheid tussen links-rechts wat vertroebelen, van gematigd tot extremer:
* rechts: iedereen kan voor zichzelf zorgen - iedereen mag voor zichzelf zorgen - iedereen moet zijn eigen boontjes doppen.
* links: sommigen kunnen niet voor zichzelf zorgen - velen kunnen niet voor zichzelf instaan - niemand mag zichzelf bedruipen. Toch wel een verschil.

Hoe vertaal je dat nu naar de praktijk? Sinds de achttiende eeuw heeft men die inzichten vertaald in het liberalisme en het socialisme.

De liberaal zegt: "Ik heb het recht om voor mezelf op te komen; het mechanisme hiervoor is mijn vrijheid." Ik ben vrij om een goed en rijk leven uit te bouwen, desnoods ten koste van andermans welvaart. Iedereen is vrij om te kiezen met wie hij solidair is.

De socialist zegt: "Die liberale vrijheid zorgt voor ongelijkheid - sommigen zullen succesvoller zijn dan anderen. Die ongelijkheid resulteert in, bijvoorbeeld, sociale uitsluiting. Gelijkheid moet het uitgangspunt zijn dat garandeert dat er voor iedereen gezorgd wordt." Iedereen heeft de plicht om solidair te zijn.

In de Franse nationale spreuk hebben ze de broederlijkheid erbijgefoefeld om beide tegenstellingen te verzoenen: "Liberté, égalité, fraternité".

Dit systeem verklaart meteen waarom oudere, rijkere mensen steevast verrechtsen: ze hebben in hun leven iets gerealiseerd, opgebouwd. Ze hebben ervoor gewerkt, vinden dat ze er recht op hebben en willen het zeker niet afstaan in naam van de gelijkheid.

Omgekeerd is het niet moeilijk waarom men in armere milieus richting links marcheert.

Het zelfbeschikkingsrecht van de liberalen gaat verder dan het individu: je kiest voor wie je wil zorgen - jezelf, je gezin, je familie... je bent vrij. Dat zelfbeschikkingsrecht kan je ook toepassen op een grotere groep, bijvoorbeeld een taalgroep of een natie. Zo komt het dat nationalistische gedachten meestal rechtse gedachten zijn. Al begrijp ik niet hoe ze zo vaak bij extreem rechts uitkomen.

Bijzondere varianten:
* salonsocialisme : voor mensen die het socialisme met de mond voeren, maar zich in de praktijk eerder rechts gedragen.
* biefstukken socialisme : neerbuigend socialisme waarbij men de mensen hulpeloos probeert te houden
* neoliberalisme : nadat in de jaren '60 de begrippen rechts en liberaal scheldworoden werden, kwam er in de jaren '80 een golf van nieuwe, economische liberalen op die een sterk verlangen deelden naar een meer Angelsaksische politiek systeem.

In zo een Angelsaksisch systeem is er trouwens maar plaats voor 2 partijen (een linkse en een rechtse). Waarom wij er toch méér hebben en waar die dan precies hun plaats vinden (onder? boven? voor? achter?), is iets voor een volgend bedverhaaltje.

Voila, allemaal terug wakker worden.