Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

vrijdag, maart 31, 2006

Vakantie?

Ter ontwijking van aprilgrappen trekt dit riddertje zich terug op een kasteel zonder internet. Kan hij overleven in zulke barre omstandigheden?


donderdag, maart 30, 2006

Het mysterie van het verdwenen bier

Sterk. Op het terras van de stamkroeg verdwijnt het bier gewoon terwijl je erbij zit.
Het mysterie van het Verdwenen Bier
Dezelfde foto's (min één) en nu staat de pint er wel op.

Blijkbaar heb ik halverwege de foto's dan toch zitten drinken.


Gratis schelden

Tijdens het zappen zonet, viel het mij weer op. De reality programma's op TV zijn stillekes van thema verschoven. Vandaag zie je mensen eenvoudig vernederd worden, bij wijze van entertainment.

Er is een programma waarin mensen proberen af te vallen, terwijl ze beschimpt worden. Er was er een waarin ze door twee Antwerps sprekende bejaarden als 8 jarige debielen worden toegesproken omdat hun huis te vuil is. Er is er een waarin ze in een glazen kooi staan terwijl men aan de omstaanders vraagt hoe lelijk ze wel zijn. In nog een ander kirren een stel vrolijke kerels over hoe afschuwelijk uw interieur en kledij is. Of waarin kwetsbare mensen op zoek naar een partner in prime time afgekraakt worden door onbeleefde tieners.

Waarom, in hemelsnaam, zijn mensen anno 2006 nog bereid om dat te laten doen? De magie van de televisie is toch niet zo groot meer, zou je denken. Rare wereld.

En waarom weet ik dat allemaal?


dinsdag, maart 28, 2006

mannen & vrouwen

Hiha! Gisteren géén internet, maar wél mijn eerste terrasje. Schandelijk dat dat pas op 27 maart kon. Nijver meer dan twee uur gewerkt.
27 maart 2006

En natuurlijk mensen afgeluisterd:

Aan de tafel naast mij een man&een vrouw waarna haar lief erbij komt zitten.

man: “Ik trakteer op een pint!”
    (ober brengt het bier, de man ontdekt dat hij geen geld bij heeft)
lief: “Geen probleem, ik betaal wel.”
man: “Oei, nu voel ik mij toch wel ambetant, eerst zeggen dat ik trakteer en dan geen geld bij hebben...”
    (en dan komt het, quasi tegelijk:)
het lief: “Geen erg, je intentie was er toch.”
de vrouw: “We zullen het onthouden voor de volgende keer.”

Is dat nu typisch voor het verschil tussen mannen en vrouwen, of ben ik een seksistische macho?


zaterdag, maart 25, 2006

Dialoog

Een man komt bezweet aangelopen. Een tweede man gebaart hem om even te stoppen.

- "Meneer, mag ik u eens iets vragen."
- "Ja, natuurlijk."
- "Bent u Marlon Vanco?"
- "Heuh ja en u bent?"
- "De Sponzen Ridder"

Jammer dat ik geen spy-shot kon maken. Of hem vergat na te roepen: "Bakkes!"

Vriendelijke mens trouwens, in de omgang.

[noot: ik ben zelf eens met Google gaan zoeken naar mijn eigen identiteit. Na enkele minuten had ik toch al wel prijs zeker! Dat internet is echt verbluffend.]


woensdag, maart 22, 2006

Side-by-side

Foto's laten dialogeren is geen nieuw idee, maar het is toch wel leuk.
Zo zag ik een tijdje geleden op het Meenselblog deze vergelijking:
[klik]

Nog wat later de immer olijke ikbenpink met deze hormoon-inversie

[na]

[voor]

En toen dacht ik, hey dat heb ik zelf ook nog gedaan! Vorig jaar hebben onze kinderen met de kerst een gitaar gekregen die een absoluut kelere geluid maakt. En die foto deed mij aan iemand denken...

Tijdens de kerstvakantie zat onze buurman (getalenteerd cartoonist) wat te spelen met een stift. Met dit resultaat:

Op het net vind je natuurlijk de photo-mirror pool met jonge goden als

Nog iemand?


maandag, maart 20, 2006

Serendipiteit

Naar aanleiding van, gisteren middag:

- "Papa, kijk ik kan toveren! Als ik blauwe verf neem en kijk nu neem ik gele en als ik dan kribbel krabbel kijk ik heb groene verf gemaakt!"

Is dat nu serendipiteit?

- "Kan ik ook roze verf maken?"


zondag, maart 19, 2006

Anekdote

Dit wil je niet weten.

We leerden hier eerder al dat een mens zijn grenzen over 'vies en vettig' snel verlegt zodra hij de tempel van het vaderschap betreedt. Welnu.
Onze jongste geeft nogal vlug eten terug. Vooral als hij huilt, dan komt het zo vaak terug dat ik al de reflex heb ontwikkeld om het braaksel zonder nadenken in mijn hand(en) op te vangen. Handig tijdens het eten: hij eet dan opgelucht gewoon weer verder.

Zaterdag na het shoppen tijdens het pizza-buffet was het weer prijs; hoesten, slijmpjes en huppekee in het kommetje van daddy's handen. Ik snelde lichtjes druipend naar het toilet, handen wassen en op de terugweg nonchalant de vlekjes van het tapijt vegen. Ik vraag me nog altijd af of iemand het gezien heeft. Of zijn de mensen gewoon te beleefd?

O ja, toen we thuis waren merkte K. fijntjes iets op dat je echt niet wilt weten. Iets met mijn pizza. En brokjes die niet op de vloer vielen.


Tip van de dag

Ik zag net het laatste stuk van het verstand van Vlaanderen alwaar Geert Lambert met de trofee stond te zwaaien. Zijn geheim? Google.

Want niet alleen hij had informatie over Felix De Boeck bij elkaar gegoogled, de makers van het programma zoeken het vermoedelijk ook niet veel verder?

Ach, zelfs als het niet waar is, is het een mooie anekdote.


vrijdag, maart 17, 2006

Reclame

[update: bij deze ben ik erop betrapt dat ik Bruno zijn blog nog geen 353 dagen lees. Yep, ik ben zoooo groen.]

Emmertjes en toch emmeren. In HUMO dook opnieuw de volgende reclame op:

Het is reclame voor de Brusselse hogeschool EHSAL, die hiermee van haar grootste nadeel ("Brussel is geen studentenstad") een voordeel wilt maken ("in een wereldstad wordt je zelfstandig"). Dat die navelstreng voor oudere mensen een tikkeltje yuck is, is meegenomen.

Maar mij stoort het behoorlijk. Ofwel maak je zulke reclame goed, ofwel niet. Het is ook vreemd dat ik nog niemand anders erover heb horen zuchten.

Voor wie het niet ziet, beweeg je muis over het prentje [of klik hier].


Genezen

Om de zoveel tijd verdwijn ik uit het gewone leven met neus-keel-oor toestand. Deze keer was het nog eens de moeite.

Bij terugkomst wil ik de generatie van mijn grootouders daarom even bedanken voor het instellen van zoiets als sociale zekerheid, en beloof ik plechtig om nooit meer te debiteren dat chemie een hatelijk vak is.

En elke vrouw zal hierbij luidkeels knikken: mannen kunnen minder pijn verdragen dan kinderen:
Evocatie
But we have better toys.


donderdag, maart 09, 2006

Tussendoor

ps: Indira is bezig aan een knappe reis-reeks over post-Katrina (after the waves). Maar dat wist je al. [house for sale - as is (!!)] Niet dat ik haar zelf ken, maar altijd goeie foto's.


Relletjes

Relletjes en weblogs, ze zijn onafscheidelijk. Begrijpe wie kan.
Eerst was er het "nieuws" dat één van de Gentblogt bloggers op komt voor de SP.A. Gedaan! met! het! pluralisme!, enzo.

Dan het nieuws dat de Vlaamse Mediapers en -zenders webloggers niet meer als journalisten willen toelaten op hun events. Het heet "Om tot een werkbare situatie te komen met de vele mediawebsites, willen zij dat die voortaan aan een reeks eisen voldoen."

Laat ik met dat laatste beginnen. Vaststelling: als vroeger een Vlaamse tiener met zijn bandopnemer naar een gesponsord TV-event ging, dan kwam die er ook niet in. Waarom zou het met weblogs iets anders zijn?

Antwoord: media cross-ownership. Je wordt niet groot in Media als je niet tegelijk TV-radio-dagbladpers bezit. Op de TV worden de programma's gemaakt, die worden besproken, aangekondigd en gehyped in de andere media. De dagbladpers maakt van je sterren Sterren.
[Zo heb ik een tijdlang Dag Allemaal gelezen zonder kabel te hebben. En plots wist ik heel veel dingen over het privéleven van beroemde mensen, zonder te weten waarom die nu zo bekend zijn. Daaruit heb ik onder andere geleerd dat sommige mensen enkel beroemd zijn omdat ze beroemd zijn. Zeer vreemd.]
Dat is de reden waarom de VMM zo gefrustreerd was dat ze geen Q-Music hadden. Dat is de reden waarom VT4 nog steeds zoveel kleiner is dan VTM: ze hebben geen Laatste Nieuws en geen Dag Allemaal. Het scheelt.
[Een eenvoudig voorbeeld is het nieuwe ultrageheimevoorniemandtoegankelijke Big Brother huis... exclusief gecoverd in Telefacts.]
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de "media"pers zich bedreigd voelt door de weblogs die wél met hun scoops willen weglopen, maar in ruil niet schatplichtig willen zijn aan het medium. Een boycot kon niet uitblijven, zelfs al noemt men het een charter.

Het is natuurlijk maar een overgangsverschijnsel. Zodra die weblogs échte nieuwssites zijn, dan worden ze gewoon ingelijfd en is het probleem "opgelost".

Trouwens, waarschijnlijk is het pragmatische antwoord nog het beste.


zaterdag, maart 04, 2006

één jaar gratis

Verdikke, Etienne is op TV.
En dan nog in de finale!
Hij is gewonnen!
Oei neen, nu krijgt zijn tegenstander toch nog een kans.
En nu gooien ze een spreekwoordelijk muntstuk op...
wat is de laagste buitentemperatuur ooit gemeten?
En hij heeft het goed !! [€62329,-]

En ik wist niet eens dat dat programma bestond.


Knap

De ene trekt foto's, de ander fotografeert.

Pet af!


Brood & Vrienten

Aan het einde van een lange winter kom ik ze plots weer in grote getale tegen: mensen in een dipje. En wat blijkt, dit jaar hoor ik het tussen de regels telkens weer, in een dip ken je je vrienden.

Herman Brood en Henny Vrienten wisten dat natuurlijk al langer, en als student was het ons ook opgevallen.
Wie in goede doen is, energie uitstraalt, werkt als een magneet op mensen.
Wie het wat minder heeft - en net die mensen kan gebruiken - kan zijn chocolade in relatieve eenzaamheid verslinden. Sukses versterkt zichzelf.

Later blijkt die regel zeker gelden; op de beurs, in de showbiz, bij worstelende wetenschappelijk onderzoekers (eindelijk de doorbraak!), bij programmeurs en mensen die gewoon in de verkoop staan. Waag het vooral niet een langere periode down te gaan. Iedereen staat graag in het licht van een ander, maar vergeet in het enthousiasme de mensen in de hoek.

Ik kan daar niet goed tegen.

Nu beschouw ik mezelf - vooral sinds onze minder goeie slaper thuis - de laatste tijd niet als de attentste der vrienden, maar ik tracht toch mijn gevoeligheid in die regio te onderhouden. Wijs me gerust terecht als ik het vergeet.


vrijdag, maart 03, 2006

Brilletje

Onwetend zijnde, moest ik hier toch even mijn bril voor opzetten.
Het Nieuws opent met als enige hoofdpunt: Dina Tersago wint een dansprogramma.
Met live covering vanuit... Vilvoorde. Toch wel een tikje overdreven, lijkt me.

Wie zou er dat bericht naar 4040 hebben geSMSt? Dina zelf?

[Lap, hetzelfde nieuws meldt dat Gary Glitter de meisjes enkel Engels wou leren. Vriendelijke mens, hm.]


donderdag, maart 02, 2006

BB!

"Wanneer ze de loft binnekomt, wordt ze hartelijk verwelkomd door Javier en Evi en krijgt onmiddellijk een rondleiding. An legt uit wat ze moet doen en dat ze worsten gaat smokkelen. “Valt niet mee hé, zo’n koude worst!” Ze vindt het bangelijk, vooral omdat ze blijkbaar de eerste is die de loft ontdekt."

Dit is van een on-imiteerbaar niveau. Zelfs tegen betaling zal je mij niet voor de buis betrappen.


123Test

Hoe achter ben je als je pas in 2006 je eerste Vodcast ertegenaan gooit?

Maar meteen een leuke manier om XviD filmpjes gratis omgezet te krijgen naar flash!


woensdag, maart 01, 2006

Dialoog

D. (14jaar): "Kom je mee kijken naar mijn nieuw XBox spel? Ik heb dat van 50Cent gekocht."
Sponzen Nonkel: "Ah, is dat zo een strategisch spel waarbij je jezelf vanuit de sloppenwijken moet opwerken tot een succesvol zakenman/rapper?"
D. (met veel gevoel voor taal): "Neen, neen, gewoon negers afknallen."

Als je het spelletje ziet, dan blijkt dat die woordkeuze helemaal exact correct is. Die Afroamerikanen toch.

Maar we wisten al langer dat de ene zijn dood...